fallback

Българският розов домат може да стане космическа храна

Рецептата за крем супа включва традиционни продукти, подложени на лиофилизация

14:26 | 06.12.21 г. 2

Емблематичният български розов домат има шанс да стане част от менюто на Европейската космическа агенция под формата на специално ястие. Специална космическа рецепта за крем супа от розови домати е разработена от МЕТРО България съвместно с Института по криобиология и хранителни технологии, съобщи търговската верига. 

Автентичният селскостопански продукт е символ на традиционния български вкус и е неизменна част от местната трапеза още от средата на 19-ти век. Aвторската рецепта е на су-шеф Веселин Дойков. За направата ѝ са използвани традиционни продукти, включително мус от краве сирене.

Институтът по криобиология, чиято основна дейност е създаването на космическа храна, пък се погрижи за сложния процес на лиофилизация, при който продуктите се дехидратират, което позволява по-дългото им съхранение, както и пакетирането им във вид, удобен за транспортиране и консумация в космоса.

„Българското кулинарно наследство има място в космическото меню и може да премине пределите на нашата страна“, коментира Илиана Начева, директор на Институтa.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:53 | 13.09.22 г.
fallback